Současnost ve Varnsdorfu

V roce 1994-95 dochází k reorganizaci celé basketbalové soutěže mužů, takže i TJ Slovan Varnsdorf, složený po odchodu vojenské posádky už jen z civilistů Ungera, Jiřišty, Vinklárka J. a bývalých vojáků Kuchaře, Pošty, Herinka, posílen dále o ligové hráče z Děčína Krále, Kurku a Bendáka, hrál další sezónu III. ligu. Trenéry jsou i nadále Prchal a Šiška. Mužstvo, byť oslabené odchodem některých hráčů, si v této sezóně nevedlo vůbec špatně. Využili své zkušenosti a obsadili 6. místo.

Po sezóně ale odchází Herink, který byl hlavní podkošovou oporou, do Děčína hrát tehdejší nejvyšší I. ligu. V sestavě se poprvé objevili z dorostu Činka M. a Voráček. Začátek sezóny 1995-96 se nevyvíjel pro Slovan právě slibně a tak se vedení oddílu rozhodlo pro minimum úspěchů v půli soutěže mužstvo odhlásit. Další 4 roky se hrál krajský přebor.

K přelomu došlo až v sezóně 2000-01, kdy mužstvo pod vedením mladých trenérů Němce a Farského, a později Ungera a Stroleného vybojovalo díky lepšímu skóre celkové druhé místo v oblastním přeboru.

tab.9

Tab. 9

Toto umístění jej opravňovalo přihlásit se do III. ligy, neboť vítězné družstvo Teplic již mělo v této soutěži zastoupení díky svému áčku. Trenérem se stal Novotný, který během devadesátých let slavil úspěchy s mládežnickými týmy, jejichž hráči již patřili k základům tohoto družstva, asistentem zůstal Strolený. Cílem bylo bez jakýchkoli posil z vyšších soutěží, jak to bylo běžné v jiných třetiligových týmech, udržet ligovou příslušnost i pro další léta. Sestava s Brožkem, Bubnem, Činkou M., Zázvorkou, Voráčkem a dalšími skončila ovšem na sestupové příčce.

Přesto se vedení Slovanu rozhodlo soutěž udržet. Kádr se po několika letech znovu rozšířil o děčínské posily, zkušené ligové Rajtra a Šulce, a doplnil o ligové dorostence Otčenáška a Petrůva z Nového Boru anebo Baca, taktéž z Děčína. V tomto složení nastupuje pod hlavičkou TJ Slovan Varnsdorf do další ligové sezóny 2002-03. Ta pro něj nebyla o moc úspěšnější než sezóna předchozí, neboť s poměrem vyhraných a prohraných zápasů 8:14, a díky horšímu skóre skončili na předposledním 11. místě.

tab.10

Tab. 10

I přes neúspěch trvá náš zájem startovat ve 3. lize. Opět se nám daří získat právo účasti v dalším ročníku 2003-04. Do družstva přichází zkušený hráč prvoligového Děčína Randýsek a zejména Jiráň. V úvodu soutěže se v Poháru ČBF daří zvítězit nad BK Ústí B, a tak ve druhém kole hostíme druholigový Vyšehrad, který je již nad naše síly. I v soutěži podáváme kvalitní výkony a daří se nám i venku. Konečná bilance 12/10 znamená nejlepší umístění v novodobé ligové historii - 4. místo.

Další sezónu 2004-05 sehrál Slovan prakticky ve stejné sestavě. Dokázal sice vyhrát několik zápasů na hřišti soupeře, ale naproti tomu přišlo i několik smolných výsledků z domácí palubovky, hru poznamenal i odchod Jiráně do druholigového Chomutova. To uvrhlo mužstvo opět do sestupných vod ligy a tím skončila zatím poslední ligová éra varnsdorfského mužského basketbalu.

Poslední ucelenou kapitolu Slovanu píše mládežnické družstvo ročníků narození 1983-1985 v průběžně se měnícím složení Reichl, Drchota, Čelko, Chvojka, Doležal, Dohnal, Cedrych, Pečenka, Šišulák, Řezáč, Kišš, Tóth L., Tóth T., Kavka, Novotný, Pavlů, Hanousek, Koral, Svoboda, Mašek, Ďurčák, Šmejkal, Burik. Před svou první sezónou se hráči připravují pod vedením manželů Novotných, Doležala a Tóthové.

Sezóna 1994-95. Po neúspěšné úvodní sezóně nejmladší kategorie byly výsledky našeho družstva tentokrát zcela odlišné. Soutěž jsme vyhráli bez porážky, stali se přeborníky kraje a zároveň jsme se kvalifikovali na Národní finále mladších minižáků, které jsme sami pořádali, a zároveň i starších minižáků, které se konalo v Ostravě. Finále těch mladších ve Varnsdorfu se zúčastnily celky Vyšehradu, Ostravy, Českých Budějovic, Nové Paky, Krnova, Domažlic a Benešova. V této konkurenci a po výsledcích s Benešovem 50:4, Domažlicemi 90:14, Krnovem 52:36, Ostravou 38:28 a Vyšehradem 35:47 jsme získali svou první medaili za druhé místo. Zvítězil Vyšehrad. Hráči Tóth T. a Koral byli vybráni do nejlepší pětky turnaje.

V Ostravě již byla konkurence o rok starší, a proto také naše výsledky nebyly tak dobré. Po výsledcích s Vyšehradem 31:38, Ostravou 32:47, Humpolcem 44:16, Brnem 21:43 a Českým Brodem 56:6 jsme skončili na 6. místě. Vítězem se stala NH Ostrava. Na samý závěr sezóny jsme se ještě zúčastnili turnaje v Nymburce, kde jsme postavili dvě družstva. Áčko skončilo až po šesté sérii trestných hodů druhé za Žďárem, béčko skončilo 9. z 12.

Sezóna 1995-96. Vzhledem k věkovému rozložení družstva jsme se rozhodli přihlásit se v oblastním přeboru do obou soutěží. Družstvo bylo doplněno o několik hráčů narozených v roce 1985. Přišel Schilling, Vytiska, Žváček, Šolc, Málek, Kos M., Kos S. a Tomíšek. V soutěži mladších žáků družstvo prošlo celou soutěží bez zaváhání a po 24 výhrách se opět stalo přeborníkem kraje a kvalifikovalo se na finále minibasketbalu, které se konalo na Kladně. Po výsledcích s Benešovem 41:24, Táborem 49:36, Krnovem 48:38, Brnem 54:44, Vyšehradem 34:47 a Pardubicemi 34:43 jsme obsadili 3. místo. T. Tóth se také stal nejlepším střelcem turnaje. Uspěli jsme také v doplňkových soutěžích, v soutěži dvojtaktů obsadil 2. místo Novotný J., ve střelbě šestek získal 2. místo Tóth T. a na 3. místě skončil Doležal.

V soutěži starších žáků měl Varnsdorf v tomto ročníku dvě družstva. Naše béčko bylo doplněno o Müllera, Štefuráka, Turka a Kavalíra. Áčko bylo složeno z těchto hráčů: Šišulák, Kuník, Liška R., Salava, Kesler, Němec, Mikeš, Liška, Kuta, Michalina, Hájek, Mašek, Tesař. Trenérem družstva byl Bartl a Mašek. V soutěži startovalo 12 družstev rozdělených do dvou skupin. Po první části soutěže bylo s jednou porážkou v čele skupiny béčko. V konečné tabulce po dlouhodobé části bylo v čele se dvěma porážkami áčko, béčko mělo tři porážky. Do finále postupovala vždy dvě družstva ze skupiny. Po dvou turnajích obsadilo áčko 2. místo a na 3. místě skončilo béčko. Vítězem se stalo Ústí.

V nezměněné sestavě jsme nastupovali do další sezóny 1996-97, kde startovalo celkem 13 družstev rozdělených do dvou skupin. Naše družstvo prochází základní částí poměrně snadno a bez porážky vítězí před Novým Borem. Soutěž pokračuje finálovými turnaji v Litoměřicích a u nás. Ani v těchto turnajích jsme nebyli poraženi a stáváme se tak přeborníky oblasti s právem účasti na Přeboru republiky starších žáků. Přebor republiky se konal v Humpolci a výsledky našeho družstva byli následující: Nový Jičín 54:52, Vyšehrad 42:54, Humpolec 54:56, Sokolov 59:39, Beroun 73:40. Po těchto výsledcích končíme trochu zklamaní na 6. místě., i když Tóth L. se stává třetím nejlepším střelcem se 119 body.

V závěru sezóny se naši hráči narození v roce 1984 a mladší zúčastnili ještě republikového turnaje tzv. Pražského poháru v kategorii Pasarelle. Po výsledcích - Krnov 26:53, Tábor 46:36, Pardubice 38:41, Vyšehrad 31:62, Č. Budějovice 62:40 a Sokol Pražský 40:36 - skončili na slušném 4. místě za Vyšehradem, Pardubicemi a Krnovem. Nesmíme také zapomenout na to, že se družstvo žáků zúčastnilo v roce 1997 velkého mezinárodního mládežnického turnaje ve Vídni. Postupně se utkali s Klosterneuburgem 71:58, Isontinou 89:23, Bonnem 47:94 a Papagou 27:82.

Oblastní přebor 1997-98 starších žáků a mladších dorostenců byl rozehrán ve třech skupinách po 4 účastnících, jen vítězové postupovali do finále. Vítěz finále pak do žákovské ligy. Ze skupiny jsme postoupili bez porážky, spolu s námi postupovalo Ústí a Libochovice. Ve finále oblasti, které se hrálo v Ústí, jsme pak oba soupeře přehráli a postoupili do žákovské nejvyšší soutěže. Družstvo bylo doplněno o Tesaře, Tůmu, Vašáka, Valu a Měřičku, mělo 20 hráčů. Po dlouhodobé části jsme s jednou porážkou skončili na prvním místě ve skupině a mohli jsme se zúčastnit přeboru ČR v Ostravě. Naše výsledky: Buldok Praha 48:47, Vyšehrad 46:62, Pardubice 61:51, Krnov 46:48, NH Ostrava 41:59. Obsadili jsme 3. místo. Vítězem se stal Vyšehrad. Tóth T. se stal nejlepším střelcem turnaje a byl i v nejlepší pětce turnaje.

Stojí za to shrnout úspěšnou bilanci tohoto mužstva na přeborech republiky. Rok 1995 - mladší minižáci (Varnsdorf) - 2. místo, starší minižáci (Ostrava) - 6. místo, rok 1996 - starší minižáci (Kladno) - 3. místo, rok 1997 - starší žáci (Humpolec) - 6. místo, rok 1998 (Ostrava) - 3. místo.

Mladší dorostenci jsou opět v soutěži oblastního přeboru. Přihlášeno je celkem 13 družstev, Varnsdorf má dvě. Áčko bylo složeno z těchto hráčů: Šišulák, Kuník, Hájek, Vokálek, Burik, Beran, Kuta, Michalina, Mašek M., Hanzal, Sobotka, béčko pak ze starších žáků, kteří byli doplněni o hráče Reichla, Dohnala, Tótha L., Svobodu, Šmejkala, Ďurčáka, Štefuráka, Řezáče, Lišku R., Honsu, Hrnčíře a Hejduka. Po polovině soutěže bylo béčko s jednou porážkou na 2. místě a áčko se dvěma porážkami na místě třetím. Střelecky se dařilo v průběhu celé sezóny Tóthovi L., který nastřílel 586 bodů, Tóth T. zaznamenal 356 bodů, Svoboda 143 bodů. Po této sezóně odchází Tóth L. do Prahy.

Družstvo mladších dorostenců v roce 1998-99 je složeno z úspěšných žáků - ročník 1984 a doplněno je hráči ročníku 1983. Startuje v dorostenecké lize. Nejprve máme za soupeře celky Sokolova, silný celek Sparty a Nový Bor. Bohužel se nám nepodařilo zvítězit ani v jednom utkání. Ocitáme se ve skupině s celky Domažlic, Klatov, Českých Budějovic, Nového Boru, Buldoku Praha, Sokolu Pražského, Sokolova, Ústí a Kladna. Vstup do soutěže se našim hráčům nevydařil, porážka doma s Kladnem a v prodloužení i s Ústím není pro začátek nic povzbudivého. Naopak bodujeme v Domažlicích, Klatovech i v Novém Boru. Po polovině soutěže tak máme bilanci 5/4 a jsme šestí. Konečná tabulka znamenala 4. místo a z 18 zápasů jsme 11 vyhráli a 7 prohráli. Vítězem se stal celek Českých Budějovic. Nejvíce bodů nastřílel Tóth T. 415, Řezáč 307, Hanousek 250.

Po sezóně odešel do Prahy i Tomáš Tóth, který se později stává pravidelným členem univerziádních výběrů ČR, členem juniorské reprezentace ČR a reprezentace mužů do 20 let a mužů. I starší Ladislav je členem reprezentace mužů do 20 let a reprezentantem kadetů ČR. Oba v současné době hájí barvy Kondorů Liberec v nejvyšší MATTONI NBL lize.

Sezóna 1999-2000. V tomto roce jsme v těchto ročnících začali pociťovat nedostatek kvalitních hráčů, objevuje se Lisec z Děčína. Přichází Beran, naopak skončil Řezáč. V úvodu sezóny jsme si zkusili také kvalifikaci o extraligu, ale celky BBK Ives Brno, Sokol Motol a BK Kladno byly nad naše síly. Ocitáme se tedy ve skupině B druhé ligy s celky Rychnova, Benešova, Motola, Nového Boru, Pardubic, Buldoku Praha a Mladé Boleslavi. Tato sezóna pro nás dopadla velmi bídně. Skončili jsme na posledním místě, když jsme pouze 5x vyhráli a 23x prohráli. Toto umístění také znamená sestup z dorostenecké ligy. Nejlepšími střelci byli Mašek 303 bodů, Hanousek 244 bodů a Novotný 224 bodů. Naštěstí se nám z kvalifikace daří opět postoupit zpět přes Teplice a Děčín.

V sezóně 2000-01 přišel Fiala, Otáhal, Žák, z Liberce Svoboda. V Zákupech jsme objevili nadějného Stehna. V naší skupině II. dorostenecké ligy jsou Děčín, Trutnov, Pardubice, Česká Lípa, Litoměřice, Sokol Pražský a ZŠ Jírovcovo nám. Praha. V konkurenci těchto celků se nám dařilo podstatně lépe a skončili jsme na druhém místě s bilancí 19/9 za celkem České Lípy. Jako účastník ligy mladšího dorostu jsme se zúčastnili kvalifikace o ligu staršího dorostu, ale zde jsme již neobstáli, a čekal nás v letech 2001-02 oblastní přebor starších dorostenců. Naše družstvo si pohoršilo svoji bilanci ve dvou závěrečných turnajích a končí na třetím místě, což lze hodnotit jako neúspěch. Hráči po úspěšné mládežnické éře přecházejí do družstva mužů.

Partneři ... oddíl basketbalu TJ Slovan Varnsdorf finančně podporuje město Varnsdorf a tito další partneři:

https://www.sinstitut.cz/aktuality
http://www.nsa.cz/
https://www.varnsdorf.cz/cz
http://www.bkdecin.cz/
https://www.kr-ustecky.cz/
http://www.sauneo.cz/
https://mdopravaexpres.cz
https://www.datalife.cz/
https://www.rubexcz.com/
http://www.vs-trading.com/
https://www.shop102.cz/
https://www.facebook.com/papirovalod/
http://www.mtservice.be/
http://www.krupatech.cz/
http://www.heckl.cz/
http://metaloka.cz
http://www.fyziotoncar.cz/
http://www.parnicistic.cz/
http://www.fit-centrum.cz/fitness-u-pesku/index.1.html
http://www.fit-centrum.eu/
EKO servis Varnsdorf a.s.