Vitamíny vs. potraviny
Vitamíny a jejich výskyt v potravinách
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín A (retinol) - rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, brokolice, máslo, vaječný žloutek
Vitamín D (kalciferol) - rybí tuk, játra, vaječný žloutek, sluneční záření
Vitamín E (tokoferol) - olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky, sója, salát
Vitamín K (fylochinon) - olivový, sojový a řepkový olej, brokolice, špenát, petržel
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamín B1 (thiamin) - pivovarské kvasnice, med a ořechy
Vitamín B2 (riboflavin) - kvasnice, játra, ledviny, mléko, vejce, kakao, ořechy
Vitamín B3 (niacin) - pivovarské kvasnice, tuňák, semena slunečnice, fazole, hrách, listová zelenina, mrkev
Vitamín B5 (kyselina pantothenová) - celozrné potraviny, luštěniny, maso
Vitamín B6 (pyridoxin) - játra, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, avokádo, ořechy, obiloviny
Vitamín B9 (kyselina listová) - listová zelenina, kvasnice, játra
Vitamín B12 (kobalamin) - vejce, mléko, sýry, maso
Vitamín C (kyselina L-askorbová) - šípek, rakytník, citrusy, rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky
Vitamín H (biotin) - sójová mouka, vaječný žloutek, ořechy, mandle
Vitamín PP (nikotinamid, niacin) - pivovarské kvasnice, semena slunečnice, fazole, hrách, mléko, vejce, brokolice